Et trobes a:Inici/INNOVEM/Visiten la panera

Visiten la panera

EL CENTRE D’ART LA PANERA DU A TERME EL PROGRAMA EDUCATIU “ELS MÉS PETITS VISITEN LA PANERA!”

Com ja s’ha anat realitzant des del 2004, els nens i nenes de les escoles bressol visiten un cop l’any el Centre d’Art la Panera.

Aquest projecte és fruit de la col·laboració entre les mestres de les Escoles Bressol Municipals de l’Ajuntament de Lleida i el Servei Educatiu de la Panera, que treballen conjuntament els continguts i activitats adaptats a nens d’1 a 3 anys, a partir de l’exposició Works de l’artista Ignacio Uriarte.

El treball d’Ignacio Uriarte parteix de la quotidianitat que tots tenim en el nostre entorn més proper, com potser l’escola, la feina, les tasques administratives de la casa, etc.

En aquest sentit, l’artista s’ha autoimposat una sèrie de materials com el paper, els bolígrafs, els llapis, els rellotges, les gomes elàstiques, i alhora tota mena d’activitats laborals repetitives i rutinàries, com poden ser escriure a màquina, en bolígraf, esquinçar, arrugar o doblegar un paper, entre moltes altres accions per dur a terme les seves produccions basades en una metodologia on l’acció reiterada i mecànica n’és la protagonista.

No obstant, la materialització del seu treball no cau en la fredor i l’hermetisme, sinó que reivindica la manualitat, a la vegada que incorpora un caràcter tàctil. Conceptualment són propostes carregades d’enginy i audàcia, fruit d’una gran perícia i perseverança. Alhora, Uriarte posa en joc múltiples tècniques (dibuix, escultura, instal·lació, fotografia i vídeo) que contribueixen a enriquir un discurs propi i autoreferencial amb allò viscut i amb el mitjà artístic.

  • Treball previ a l'escola abans d'anar a La Panera. El punt de partida inicial sorgeix amb el material de rebuig que s'acumula al despatx. Les tires retallades de les fundes de plàstic dels folis que configuraran els àlbums de fotos dels nens s'acumulen... i ens donen la idea de començar a fer com l'artista: donar-los un nou ús.
  • Treball amb els infants. Escollim algunes de les seves obres. Cadascuna d'elles esdevindrà un treball/acció/vivència dels nens i nenes.

El projecte finalitza al setembre amb les Jornades de Portes Obertes. Durant aquests dies es mostren els treballs i la documentació dels diferents centres educatius que durant l’any han visitat i treballat les exposicions en curs de La Panera.

Igualment, es realitzen Jornades de Formació on l’objectiu és entendre “l’Art contemporani com un recurs comunitari i educatiu”.

Aquest es realitza a càrrec del col·lectiu Experimentem amb l’art de Barcelona. És una proposta formativa per part del Centre d’art la Panera i les Escoles Municipals de Lleida que es du a terme gràcies a la col·laboració de la Direcció de Serveis Generals, el Servei d’Organització i Control de Gestió, el Negociat de Formació de l’Ajuntament de Lleida i el Centre d’Art la Panera.

Una vegada més la suma de recursos ens permet ampliar la nostra formació i els nostres coneixements per tal de millorar la nostra tasca educativa.

Recomanem